Clare Mackintosh – Ik zie jou

Vorig jaar genoot ik voor het eerst van een boek van Clare Mackintosh. Ik was in de ban van Mea Culpa en ik vond het ook erg tof toen ik werd benaderd met een mailtje over haar nieuwe boek: Ik zie jou. Die vrouw kan zo onwijs goed en spannend schrijven dat ik niet kon wachten tot ik ‘Ik zie jou’ kon uitlezen. De cover en de achterkant van het boek zijn al onwijs spannend gebracht dat ik het wel meteen moest gaan lezen en nu ik het heb uitgelezen zit ik anders in het OV. Wie let er op mij?

Ik kreeg al de kriebels toen ik het leesexemplaar opgestuurd kreeg met het briefje erop. Ik was gespot in een tapas restaurant.. en kreeg meteen het gevoel stiekem gevolgd te zijn. Dit briefje is meteen passend bij het boek en het gevoel dat je krijgt als je het boek leest. Het boek heeft meerdere verhaallijnen. Het verhaal van de hoofdpersoon Zoë, het verhaal van de dader die cursief in het boek staat geschreven maar ook het verhaal van de politieagente  en mijn naamgenoot Kelly. Vooral de stukken van de dader gaven mij een beangstigend gevoel maar ik werd ook steeds nieuwsgieriger.

Meer over ik zie jou:

Wanneer Zoe Walker, tijdens een treinrit naar haar werk, tot haar verbijstering een foto van zichzelf in de krant ziet in de rubriek met seksadvertenties, is ze vastbesloten uit te zoeken hoe die foto daar terecht is gekomen. Ze heeft geen andere aanwijzingen dan de korrelige foto, een website en een telefoonnummer. Haar familieleden wuiven het weg als iemand die misschien veel op haar lijkt. Maar dan verschijnt er een foto van een andere vrouw, een vrouw die net als Zoe elke dag die trein neemt. Wanneer deze vrouw vervolgens gewurgd wordt gevonden, beseft Zoe dat ze gevaar loopt. Maar van wie komt dat gevaar? Iemand die net als zij dagelijks die trein neemt?De karakters hebben allemaal een gezicht en ik vind het prettig dat je in ze kunt verplaatsen. Het verhaal wort uitgediept door passages uit het privéleven. Er is geen moment dat het verhaal inzakt, het blijft continu spannend en soms zit je ook op het puntje van je stoel, bank of waar je dan ook het boek leest. Mackintosh heeft een hele fijne schrijfstijl, ze sleept je mee en maakt je nieuwsgierig. Wel met een aanwezig schichtig gevoel waarbij je naar het einde wordt toegeleid maar ook herhaaldelijk op het onjuiste pad wordt gezet. Het plot wordt dmv een cliffhanger bekend gemaakt en die was absoluut niet te zien. Mijn mond viel ervan open een de finale van het boek was schokkend. Onwijs veel complimenten voor Clare Mackintosh, die weer een topper heeft geschreven en mij voorgoed veroverd heeft met haar schrijfstijl.

Je reist elke dag naar je werk. Je denkt er niet over na. Je gaat naar de trein, gaat op een stoel zitten (als je geluk hebt), je leest een boek, of de krant, of iets op je telefoon. Zodra je op de plek van bestemming bent stap je uit. En dat elke werkdag opnieuw. Dezelfde roltrap, hetzelfde perron, de deuren van de stoppende trein, precies daar waar jij staat. En als jij weet wat je gewoontes zijn, dan weet een ander dat misschien ook..

Meer over Clare:

Clare Mackintosh was jarenlang werkzaam bij de politie. Ze brak in 2015 door met haar wereldwijde hit Mea culpa, waarvan meer dan een half miljoen exemplaren werden verkocht. Haar tweede boek Ik zie jou belandde direct na verschijnen hoog in de bestsellerlijsten in Engeland

Je forenst elke dag. Je weet precies wat je gewoontes zijn. En als jij dat weet, dan een ander misschien ook…

Titel: Ik zie jou
Auteur: Clare Mackintosh
Verschenen: juni 2017
Pagina’s: 384
Uitgever: Uitgeverij de Fontein
Oorspronkelijke titel: I see you

Clare Mackintosh – Ik zie jou is o.a. te koop bij bol.com voor €19,99

3 Reacties

  1. 8 juni 2017 / 14:18

    Dat klinkt als een spannend boek. Deze ga ik zeker lezen, heb Mea Culpa namelijk met plezier gelezen.

  2. 8 juni 2017 / 16:08

    Klinkt erg goed! ik hou ook echt van lezen.. net of je in een andere wereld terecht komt.

Bedankt voor het lezen van het artikel! Een reactie vind ik altijd erg leuk om te lezen. Liefs xx