pompoensoep
Na heel wat zomerse foto’s en update geplaatst te hebben, is het nu weer tijd voor herfst-updates! Ik moest echt wel heel erg wennen aan het koude en natte weer. Ik heb een lekkere warme sjaal gekocht en ik kan er nu weer tegenaan. Ik kan mijzelf zowat helemaal inwikkelen in de sjaal, dus ik ga het de komende weken zeker niet koud krijgen. Ik wil nog niet geloven aan mijn winterjas, die blijft nog even in de kast hangen. Die heb ik nog hard genoeg nodig in de winter! Op mijn vrije dag besloot ik lekker een ochtendje te gaan rommelen in de keuken en ik besloot een lekkere herfst-soep te maken, namelijk de pompoensoep. Er zijn talloze recepten te vinden om het internet en ik heb wat recepten bij elkaar gevoegd om zo mijn ‘eigen pompoensoep’ te maken.
Ingrediënten voor een pan soep (ongeveer 4 kommen)
- 700 gram pompoen (geschild, schoongemaakt en in stukken)
- Scheutje olijfolie
- 1 winterwortel (geschild, schoongemaakt en in stukken)
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 3 bosuitjes (in ringen gesneden en schoongemaakt)
- groenteboullionblokje in 1 liter water
- 3 eetlepels kerrie
- 2 eetlepels chili poeder
- 1 blikje kokosmelk
- Peterselie als garnering
Bereiding:
Snijd de pompoen in stukken, verwijder de pitten, draden en schil de pompoen. Dat is even een karwei en daar moet je echt wel even de tijd voor nemen. De schil van een pompoen is namelijk ontzettend stug en bij mij vliegen de stukken schil ook altijd in het rond. Maak vervolgens de ui, bosui en de winterwortel schoon en snijd alles in stukken. De stukken mogen best grof zijn, want het wordt toch allemaal nog gekookt en gepureerd. Haal het velletje van de knoflooktenen en snijd deze in ringen.
Doe wat olijfolie in de pan en zet het vuur of de kookplaat aan. Wanneer de olijfolie heet is doe je knoflook, ui, bosui, winterwortel en de pompoen in de pan. Fruit dit allemaal even voor een paar minuten. Stooi vervolgens over de groente de kerrie- en de chilipoeder. Doe dit op smaak, maar pas op met de chili poeder. Je kan er ook voor kiezen om alleen kerrie te gebruiken, maar ik maak de soep wat pittiger door de chilipoeder. Je kan ook in plaats van de chilipoeder natuurlijk een beetje sambal naar smaak doen. Het is net wat je smaak is, of je graag een pittig soepje hebt of juist totaal niet.
Giet bij het groente- en inmiddels ook kruidenmengsel een liter gekookt water met een (groente)bouillonblokje. Laat dit geheel zo’n 15 tot 20 minuten koken, totdat de pompoen en de wortel helemaal goed zacht zijn. Anders wordt het erg lastig met pureren. Wanneer de groenten goed zacht is gekookt, pureer dan het geheel met een staafmixer. Of als je die niet hebt, zoals ik, gooi dan alles in de blender. Ik heb er voor gekozen om het vocht heel even apart te gieten in een kan en de stukken even goed te blenden in de blender. Wanneer de stukken in de blender gepureerd zijn, giet ik het vocht weer terug zodat het weer een geheel wordt.
Volgende keer ga ik er zelf wel stukjes kip in doen, dat lijkt mij ook erg lekker!
Giet als laatste het dikke gedeelte van de kokosmelk (alleen de bovenkant) erdoorheen. Als je het hele blikje erin gooit, dan wordt de soep weer veel te waterig. Aan de onderkant van de kokosmelk zit namelijk altijd een heleboel bocht. Je wilt natuurlijk niet dat je lekkere pittige soep wordt verdund door al het vocht wat er in het blikje zit.
Ik vind het zelf lekkerder – en vaak ook makkelijker met mijn werk – als ik de soep een dag van tevoren maak. De smaken trekken dan goed in en dan word je soep net nog even iets lekkerder.
Je kan kiezen om lekkere broodjes, of kaasstengels erbij te maken. Ik heb deze keer gekozen voor lekkere stukjes stokbrood met kruidenboter, brie en andere kazen.