• 9849-xxx-xxx
  • noreply@example.com
  • Tyagal, Patan, Lalitpur
Food
Wordt jouw volgende BBQ een Kamado?

Wordt jouw volgende BBQ een Kamado?

Een nieuwe BBQ kopen kan een hele opgave zijn; er is van alles te koop en er zijn allerlei zaken om over na te denken. Denk aan materiaal, accessoires en mogelijkheden van de BBQ. In dit artikel maken we je wegwijs bij het kopen van een Kamado BBQ. Deze keramische BBQ’s winnen de laatste jaren aan populariteit en zijn zeker de moeite waard om te bekijken.

Jouw ideale BBQ

Er zijn veel soorten Kamado’s op de markt, waardoor het moeilijk wordt om de juiste voor jou te kiezen. We helpen je graag een handje door een lijstje te geven met aspecten waar je op kunt letten. Hopelijk wordt een nieuwe BBQ kopen hierdoor wat gemakkelijker.

Het materiaal

Een Kamado staat bekend om het keramiek dat gebruikt wordt. Door het keramiek is de BBQ ook wel heel zwaar. Wanneer jij je BBQ vaak verplaatst, omdat je hem bijvoorbeeld graag in de schuur of onder een afdak zou willen opbergen, kun je misschien beter kiezen voor een metalen Kamado die lichter van gewicht zijn. 

De constructie

Vaak wordt een Kamado BBQ met dikkere wanden aangeraden. Deze zijn doorgaans iets duurder, maar daardoor blijft de warmte langer in de BBQ. Je hebt dus een beter warmtebehoud, waardoor minder brandstof nodig is. 

De stevigheid

Een sterke basis, kwalitatief goede scharnieren en vergrendelingen zijn belangrijk voor een langdurig warmtebehoud en lange levensduur. Aangezien de meeste Kamado’s erg zwaar zijn, hebben de scharnieren veel te lijden. Deze moeten dus van een goede en stevige kwaliteit zijn voor een langdurig gebruik.

Kookruimte

Met voldoende kookruimte wordt de ruimte in de BBQ bedoeld. Het is bijvoorbeeld heel vervelend als jouw stuk vlees of rek met ribben nét niet in de Kamado past. Denk op voorhand dus na over de doelgroep; voor hoeveel mensen wil je vlees bereiden en wat voor vlees wil je gaan bereiden?

Werkruimte

Hetzelfde geldt ook voor de hoeveelheid werkruimte. Wil je je Kamado integreren in de buitenkeuken of gebruik je hem vrijstaand? Heb je wel keukengerei nodig of is een vleestang genoeg? De hoeveelheid werkruimte is afhankelijk van jouw voorkeuren en wensen.

De voor-en nadelen van een Kamado BBQ

Omdat er simpelweg veel verschillende soorten BBQ’s zijn, zetten we graag een paar voor- en nadelen van de Kamado voor je op een rijtje.

De voordelen

  • Gelijkmatige warmtespreiding dankzij het keramiek
  • Makkelijk schoon te maken
  • Relatief eenvoudig in gebruik
  • Minder kans op roest dankzij hoogwaardige en duurzame materialen

De nadelen

  • Lange wachttijd voor de gewenste temperatuur en duurt lang om af te koelen
  • Vaak een kleinere hoeveelheid kookruimte dan bij grotere gasbarbecues
  • Zwaar en moeilijk te verplaatsen
  • Duur in de aanschaf
Tags: