• 9849-xxx-xxx
  • noreply@example.com
  • Tyagal, Patan, Lalitpur
Overig
Hoe weet je of een pan PFAS-vrij is en waar koop je PFAS-vrije pannen?

Hoe weet je of een pan PFAS-vrij is en waar koop je PFAS-vrije pannen?

Steeds meer mensen kiezen vandaag de dag voor PFAS-vrije pannen. Het is echter niet altijd even duidelijk of een pan PFAS-vrij is of niet, ook als je er goed op let bij het zoeken naar een nieuwe pan of pannenset. In dit artikel geven we je een aantal tips voor je zoektocht naar een PFAS-vrije pan!

Waarom kiezen voor een PFAS-vrije pan?

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt om alledaagse voorwerpen onder andere vuil- en waterafstotend te maken . Dit wordt toegepast bij pannen, maar bijvoorbeeld ook bij regenjassen, voedselverpakkingen, cosmetica en blusschuim. Dat is natuurlijk erg handig voor het schoonhouden en schoonmaken van de pan, maar eigenlijk is het helemaal niet gezond. Er is namelijk een kans dat deze chemische stof ook in het eten komt te zitten dat je in de pan bereid, wat niet altijd goed is voor de gezondheid. Gelukkig zijn er vandaag de dag genoeg alternatieven te krijgen voor deze pannen.

Wat zijn PFAS-vrije pannen?

PFAS-vrije pannen beschikken over een alternatieve anti-aanbaklaag of hebben zelfs helemaal geen kunstmatige anti-aanbaklaag. Met zo’n pan kun je dus een stuk gezonder koken dan met een PFAS-pan, maar toch genieten van de voordelen van een anti-aanbaklaag. Ze worden ook wel ‘gezonde koekenpannen genoemd’, aangezien ze vrij zijn van schadelijke stoffen en veilig zijn voor de mens en het milieu. De natuurlijke stoffen die vaak gebruikt worden voor PFAS-vrije pannen zijn onder andere diamant en een afgeleide van zand. Dit wordt vaak ook een keramische aanbaklaag genoemd. Zo’n aanbaklaag is dus een perfect alternatief voor een pan met een traditionele aanbaklaag die PFAS bevat.

Zorgt PFAS voor gezondheidsproblemen?

Tijdens het productieproces van de PFAS stoffen kunnen ze terecht komen in de lucht, het water, de grond en dus ook in onze voedselketen. Tijdens oververhitting van een pan met een traditionele anti-aanbaklaag kunnen er giftige dampen vrijkomen die we vervolgens inademen bij het koken. Het kan dus zijn dat je deze stoffen dagelijks binnenkrijgt wanneer je met een PFAS-pan kookt. De gevolgen hiervan zijn groter dan je zou denken. Een groot deel van de mensen hebben vandaag de dag PFAS in hun bloed. Wanneer de concentratie van bepaalde soorten PFAS in je lichaam te hoog is, loop je volgens wetenschappelijk onderzoek een hoger risico op gezondheidsproblemen. Het gaat onder andere om aandoeningen zoals een verminderd afweersysteem, een verstoorde hormoonbalans, een verhoogd cholesterol, een verhoogd risico op kanker, hart- en vaatziekten en een lager geboortegewicht bij pasgeboren baby’s waarvan de moeder een hoge concentratie aan PFAS in haar lichaam heeft.