Moussaka

Ik heb wel al eens eerder een keer moussaka gemaakt, maar toen deed ik het met aubergine en vond ik het minder. Ik vond de smaak van aubergine te heftig en deze keer heb ik dan ook gekozen voor courgette. Courgette vind ik wel erg lekker en het is in ieder geval niet zo bitter als een aubergine is. Moussaka heb ik ook wel eens besteld bij de Griek en daar doen ze er ook helaas aubergine door. Ik vind zelf de versie met courgette echt tien x beter en zal hem voortaan alleen nog maar maken met courgette. 

Wat heb je nodig voor 3 tot 4 personen? Ik ben zelf maar met zijn tweetjes, maar ik maak graag recepten voor vier personen, zodat ik het kan invriezen en er nog een keer van kan eten.

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 tot 3 tomaten
  • 1 courgette
  • 700 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • een pakje om bechamelsaus mee te maken
  • 500 ml melk
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 100 geraspte kaas
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze: 

Snijdt de tomaten en courgette in stukjes. Over de plakjes courgette strooi ik een klein beetje peper en zout. Ik bak altijd eerste de courgette even kort in de pan, zodat ze een lekker bruine en krokant laagje krijgen.  Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de aardappelschijfjes, ondanks dat er staat voorgekookt op de verpakking, toch nog even 5 minuten voor. Ik had een keer een ovenschotel met aardappel bij mij vader waar keiharde aardappelschijfjes in zaten. Toen stond er ook op de verpakking dat de schijfjes waren voorgekookt en waren ze nog helemaal rauw. Sindsdien kook ik áltijd aardappelschijfjes nog even voor. Bak het gehakt in een pan met wat boter. Gebruik een hapjespan, omdat er later nog saus bij het gehakt wordt toegevoegd. Als je een koekenpan gebruikt, kan de saus over de rand heen stromen, omdat het net niet gaat passen.

Voeg de ui en de knoflook(in kleine stukjes of geperst) toe aan het gehakt en bak het even kort mee. Voeg daar de tomatenblokjes uit blik aan toe en laat het aan de kook komen.  Laat het vervolgens 10 minuten rustig pruttelen.  Maak de bechamelsaus volgens de aanwijzing van het pak, hier heb je dan ook de 500 ml melk voor nodig.  Vet ondertussen de ovenschaal even goed in.

Nu is het tijd om de ovenschaal te vullen. Je begint trapsgewijs wat aardappelschijfjes neer te leggen. Schep vervolgens over de aardappelschijfjes de gehaktsaus in de ovenschaal. Na de gehaktsaus kan je trapsgewijs de tomaten en courgette om en om in de schaal leggen. Op de courgette/tomaat schep je de bechamelsaus en als laatste strooi je daar wat kaas overheen. Ik heb zelf redelijk wat kaas er overheen gestrooid, ben gek op kaas!

Doe de Moussaka in de oven op 200 graden voor zo´n 25 tot 30 minuten! Enjoy!

9 Reacties

  1. 30 maart 2013 / 07:37

    Oeh, dat ziet er lekker uit! Dit receptje ga ik onthouden!

  2. 30 maart 2013 / 07:42

    Klinkt erg lekker, ik heb het zelf nog nooit gehad!

  3. 30 maart 2013 / 10:24

    Mhh, dat ziet er best lekker uit! Die ga ik ook eens proberen 🙂

  4. 30 maart 2013 / 10:55

    O het lijkt me best lekker, binnenkort toch maar eens proberen!

Bedankt voor het lezen van het artikel! Een reactie vind ik altijd erg leuk om te lezen. Liefs xx