• 9849-xxx-xxx
  • noreply@example.com
  • Tyagal, Patan, Lalitpur
Lifestyle
Alles over het extra slikken van vitamine tijdens de herfst/winter

Alles over het extra slikken van vitamine tijdens de herfst/winter

In de drogist is een paar meter aan diverse vitamines te vinden maar ook in de supermarkt, de apotheek en op internet kan je er niet om heen. Er wordt van alles beweerd door diverse websites maar hoe maak je de juiste keuze tussen al deze pillen en poeder. Is het wel nodig om extra vitamine te slikken tijdens de herfst- en wintermaanden? Vitamine is niet echt een onderwerp waar ik veel overschrijf (ik denk dat dit de eerste keer is) maar ik merk zelf dat ik in de koudere maanden soms wel een beetje een dipje heb qua gezondheid als er maar weinig zonlicht is.  Hoe maak je een overzicht wat je wel extra moet slikken en wat is maar commerciële onzin? Je kan sowieso een kijkje nemen op een website zoals Vitaminstore

Ik slik niet het hele jaar door vitamines omdat ik het niet nodig vind en ik ook niet tot een bepaalde risicogroep behoor waar je sneller tekorten heb in vitamines en mineralen. Ik ben bijvoorbeeld geen vegetariër of een veganist en ik eet alles wat los en vast zit. Ik volg ook geen dieet maar ik probeer een beetje gevarieerd te eten. Ik vind het lekker om iedere dag iets anders te eten en dit zorgt er ook voor dat ik gevarieerde voeding binnenkrijg. Maar als je bijvoorbeeld geen vlees eet dan kan je al snel een ijzertekort krijgen. Er zijn bepaalde risicogroepen waar sowieso wordt geadviseerd om bepaalde vitamines en mineralen aan te vullen met supplementen, pillen of poeders.

Hieronder een aantal richtlijnen indien je extra supplementen nodig hebt:

  • Je volgt een caloriearm voedingspatroon (minder dan 1600) waardoor het moeilijk wordt om de benodigde hoeveelheid binnen te krijgen via voeding alleen.
  • Je bent ouder dan 50
  • Je bent een vegetariër en eet alleen maar plantaardig (ook geen zuivel
  • Je bent zwanger of wilt zwanger worden
  • Je hebt last van een bepaalde aandoening

Ik eet zelf dus vrij gevarieerd (zuivel, koolhydraten, vis, vlees) en kom regelmatig buiten. Ik merk dat als ik minder buiten kom of als de zon een week amper schijnt dat ik mijzelf wel eens heel erg futloos kan voelen. Een multivitamine doen dan wel wonderen voor even. Ik vind het vooral belangrijk om goed te eten, regelmatig naar buiten te gaan en dan voel je je het best. In de herfst- en wintermaanden raad ik aan om eventueel een extra multivitamine te slikken.