• 9849-xxx-xxx
  • noreply@example.com
  • Tyagal, Patan, Lalitpur
Lifestyle
Een lege inbox zorgt voor een leeg hoofd

Een lege inbox zorgt voor een leeg hoofd

Ik kan best een planner zijn maar tot vervelends aan toe. Ik plande vroeger alles in maar dan ook echt alles. Nu kan ik nog wel veel plannen, lijstjes maken maar dat is ook meer omdat de chaoot in mij soms erg naar boven komt en ik dan niks uitvoer. Lijstjes moet ik dus soms wel maken. Het bijhouden, organiseren en structuren van mijn mailbox heb ik nooit heel goed gekund. Ik heb standaard 50 ongelezen emails of ik heb ze op gelezen gezet maar eigenlijk niet echt gelezen. Halverwege dit jaar ben ik er wat meer op gaan letten, mee aan de slag gegaan en heb ik misschien wat tips voor jullie ‘Een lege inbox zorgt voor een leeg hoofd’ en nu gaat het inmiddels heel wat beter.

Mailtjes ik vind het maar een lastig iets. Iets wat je best wel snel uitstelt en alleen soms even wat leuke samenwerkingen er tussen uit vist (guilty). Ik heb heel erg lang gezocht naar tips en afspraken die voor mij heel erg goed werken. Ik vergat best wel vaak een mailtje te sturen als ik dat had afgesproken en ik las op de raarste tijdstippen mailtjes (zaterdag in de nacht) en heb ook wel eens een antwoord gestuurd. Dat kon zo niet langer en ik moest gewoon wat meer regelmaat krijgen voor mijzelf, voor mijn eigen rust en voor mijn chaotische ik.

Laat de ongelezen mailtjes ook echt ongelezen staan

Ik ging zelf heel erg vaak de fout in om wat mailtjes van ongelezen naar gelezen te klikken. Waardoor de mailtjes die ik eigenlijk niet had gelezen steeds verder naar beneden zakte in mijn G-mail en ze dus aan mijn aandacht ontsnapte. Dat is natuurlijk heel erg slordig en sommige mailtjes moeten ook echt beantwoord worden. Ik lees nu nog wel eens iets op mijn telefoon maar zet mijn mailtje vervolgens weer op ongelezen om er later op mijn laptop iets mee te gaan doen. Als ik iets irritant vind is het wel een heel mailtje typen op mijn telefoon en ik doe het liever in alle rust op mijn laptop en op een tijdstip wanneer het mij beter uitkomt.

Laat de mailtjes niet alleen op je ‘hoofdscherm’ komen op je telefoon

Ik liet eerst alle mailtjes op mijn hoofdscherm binnenkomen. Soms kijk ik even snel of ik appjes, snaps of andere dingen heb binnengekregen en las ik allerlei mailtjes waar ik eigenlijk geen zin in heb. Iedere keer als ik een mailtje zag binnenkomen zat ik op mijn telefoon. Nu ben ik sowieso wel echt verslaafd aan mijn telefoon maar ik krijg echt wel 50 mailtjes per dag binnen. Zo stond ik wel eens in de supermarkt een mailtje te lezen of mijn complete pauze op mijn werk mailtjes te beantwoorden. Dat is teveel van het goede en in de pauze op mijn werk heb ik ook gewoon even rust nodig.

Ik heb wel mijn Gmail nog op mijn telefoon staan maar moet mijn mail openen om te mail te kunnen lezen. Dat is al zoveel fijner dan dat ik mijn telefoon niet eens van vergrendeling hoeft te halen om dat allemaal te kunnen lezen.

Maak goede afspraken met jezelf

Wat voor mij heel erg goed geholpen heeft is goede afspraken maken met mijzelf over de mail. Je mail lezen op vaste tijdstippen en proberen er gewoon wat leuks van te maken. Ik lees mijn mail bijvoorbeeld niet in het weekend (dan heb ik gewoon weekend) en ik probeer 3 x per week mijn mail te lezen op doordeweekse dagen. Dat lijkt misschien weinig maar doordat ik ook nog 32 uur werk is het niet mogelijk om meer uren te besteden aan mijn mail. Door deze afspraken die ik dus gewoon in plan in mijn agenda en er echt voor ga zitten met een lekker muziekje op, is het bijhouden, opruimen en structureren van mijn mail veel makkelijker geworden om het up to date te houden.

Tags: