Herfst recept #2 – Cinnamon rolls
Ik ben de laatste tijd echte herfstrecepten aan het maken en al eerder deelde ik het overheerlijke pompoenrecept op de site. Is er nog iemand die het heeft geprobeerd? Op mijn vrije dag besloot ik weer eens Cinnamon Rolls te maken, iets wat ik al eerder heb gemaakt. Er zijn talloze recepten te vinden en dit recept werd altijd gebruik op de buitenschoolse opvang waar ik ooit in een ver verleden stage heb gelopen. Met de kindjes heb ik dit regelmatig gemaakt en ik besloot het nu weer eens zelf te doen.
Wat heb je nodig?
- 550 gram bloem
- 7 gram gist
- 60 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 200 gram boter
- 1 mespuntje zout
- 150 ml melk
- 175 gram bruine basterdsuiker
- 5 eetlepels kaneel
- Maak het deeg van te voren, want het deeg heeft 40/45 minuten nodig om te staan onder een vochtige theedoek. Daarom hoef je ook nog niet als eerste stap de oven voor te verwarmen, dat komt later pas.
- Verwarm in een pannetje de 150 ml melk en voeg daaraan toe de 60 gram kristalsuiker en 50 gram boter. Roer dit om totdat de suiker en boter volledig gesmolten zijn.
- Doe de 550 gram bloem in een kom, voeg de twee eieren toe, het mespuntje zout en de gist. Giet vervolgens het mengsel uit het pannetje (melk, suiker en boter) ook in de kom en kneed dit allemaal tot een geheel. Maak er een mooie bal van en doe de deegbal weer terug in de kom. Maak een theedoek een klein beetje nat en leg deze over het deeg heen. Laat dit geheel zo’n 40 tot 45 minuten staan.
- Wanneer de 40 minuten om zijn doe je alvast de oven aan op 160 graden, zodat de oven kan voorverwarmen. Strooi wat meel op het aanrecht en begin met het uitrollen van de deegbal. Maak vervolgens een suikermengsel met de basterd suiker, wat eetlepels kaneel naar smaak en voeg 50 gram bloem toe aan dit mengsel. Strooi het suikermengsel uit over het deeg wat je mooi hebt uitgerold.
- Rol het deeg op een strak ingerolde rol en let erop dat de uiteinden goed dicht zijn. Begin met plakken te snijden naar gewenste dikte.
- Leg de plakken die je hebt gesneden op een bakblik en plaatst de Cinnamon Rolls voor 15 tot 20 minuten in de oven.
Je kan er een klein beetje glazuur opdoen gemaakt van water en poeder suiker, alleen had ik zelf niet heel veel poedersuiker in huis op dat moment. Je kan ook het glazuur weg laten, of juist veel meer glazuur aanbrengen. Nog meer glazuur vind ik er zelf nog wat mooier uitzien, maar ik was te lui om alleen voor poedersuiker richting de winkel te gaan, ook al is de winkel op twee minuten loopafstand.