Herfstachtige Appelvlaflip
Vooral in de herfst en in het winterseizoen krijg ik zin om van alles uit te proberen in te keuken. Ik had nog wat oude appels liggen en maakte daar appelmoes van. Ik combineerde de appelmoes met van alles en nog wat om een lekker toetje te creëren. De uitkomst is deze vrolijke Herfstachtige Appelvlaflip. Meestal maak ik dingen voor de lunch en voor het diner, maar ik besteed eigenlijk maar weinig tijd aan het dessert. Tijd om daar eens verandering in te brengen.
Wij zijn met zijn tweetjes dus ik maakte genoeg voor twee grote glazen / schaaltjes. Ik serveerde het in deze grote glazen omdat het effect van de vlaflip dan ook nog eens goed te zien is. Je kan het natuurlijk ook in iets anders serveren als je niet van dit soort glazen in je kast hebt.
Benodigheden
- 2 grote appels (ik gebruikte een goudreinet)
- Kristalsuiker (naar smaak)
- 10 bramen uit de diepvries
- Milde yoghurt
- Vanille vla
- 0,5 liter water
- Klein pannetje
- Staafmixer of blender
Bereiding
Haal de bramen alvast uit de diepvries en leg deze in een schaaltje. Het is handig om te appelmoes van te voren te maken. Ik schil twee grote appels en snijd deze in kleine blokjes. Leg de appels alvast in een pannetje en vul aan met 0,5 liter water. Je kan naar smaak wat kristalsuiker toevoegen, maar ik heb niet teveel gedaan aangezien ik ook straks vanille vla ga gebruiken waar ook het één en ander aan suiker inzit. Ik voegde één eetlepel suiker toe aan het appelmengsel. Ik heb de appels 10 minuutjes laten koken en daarna even gekeken of het zacht genoeg was. 10 minuutjes was prima en laat het dan even afkoelen. Wanneer het is afgekoeld heb ik even kort de staafmixer erop gezet om het fijn te maken. Hetzelfde doe ik met de bramen, even kort de staafmixer erop en je bramensap is gereed. Ik voeg hier voor de rest ook niets aan toe.
Tijd om je vlaflip gereed te maken en het leukste is om een beetje laagjes te creëren. Alleen de vanille vla valt een beetje in het niets met de appelmoes, maar je proeft hem wel in het toetje.
Ik ben begonnen met een laagje milde volle yoghurt (andere yoghurt die jezelf lekker vindt kan natuurlijk ook), daarna een laagje vanille vla, daarna een laagje afgekoelde zelfgemaakte appelmoes. Nog een klein laagje yoghurt op de appelmoes en als laatste het lekkere bramensap. Ik deed er een rietje in voor de foto, maar vind het prettiger om te eten met een lepel.
De Herfstachtige Appelvlaflip ziet er niet alleen maar leuk uit, ik vond hem zelf ook echt heerlijk! Tim vond hem iets minder en vond de appelmoes maar gek in het toetje. Ik ben dol op toetjes en ik vind het echt heel erg lekker. Juist lekker dat je appelmoes proeft in het toetje en helemaal lekker in combinatie met de bramensap. Ik vind het zeker geslaagd!