• 9849-xxx-xxx
  • noreply@example.com
  • Tyagal, Patan, Lalitpur
Lifestyle
Op de valreep: Eén van de mooiste boeken van 2016: Alles wat je lief is van Nicola Yoon

Op de valreep: Eén van de mooiste boeken van 2016: Alles wat je lief is van Nicola Yoon

Op de valreep las ik één van de mooiste boeken van 2016. Cesar vond ik het meest bijzonder dit jaar om te lezen maar ook  Alles wat je lief is van Nicola Yoon kwam heel erg in de buurt. Een boek wat ik al een tijdje wilde lezen maar op één of andere manier dacht ik dat het wat ‘kinderachtig’ was geschreven. Ik besloot het net voor de kerstdagen een kans te geven mede ook door de goede recensies die ik erover had gelezen en ik was meteen verkocht. Ik wilde meteen meer weten over Maddy, Ollie en de ziekte van Maddy. Je kan het je toch niet voorstellen dat je je niet naar buiten mag omdat je er dan ziek van wordt?

Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld. En dat het op een ramp zal uitdraaien. Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla. Madeline verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van ‘spoilende’ boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg… Alles wat je lief is gaat over het verlangen naar het onbereikbare, en over alles wat we op het spel zetten voor de liefde.

Madeline (Maddy) is net 18 geworden en kan zich de buitenwereld niet herinneren. Ze is voor haar gevoel nooit buiten geweest (als heel jong meisje wel maar het bleek dat ze toen heel erg ziek werd). Ze lijdt aan een zeldzame aangeboren immuunziekte (SCID). Ze is allergisch voor de buitenwereld en leeft daarom in een aangepast, steriel huis met haar moeder en haar eigen verpleegster. Haar moeder is tevens ook arts en is heel erg beschermend. Wat logisch is want Maddy kan overal ziek van worden. Haar vader en broertje zijn overleden door een tragisch ongeval toen ze jong was en ze weet er zelf niks van af omdat ze nog een baby was. Waardoor Maddy en haar moeder een hele goede band hebben, tevens met Carla haar verpleegster heeft Maddy ook een bijzondere band gekregen omdat ze heel wat uren met haar doorbrengt.

Haar schoollessen volgt ze online en voor de rest houdt ze er van spelletjes doen en lezen. Ze weet niet beter en is daardoor op haar eigen manier gelukkig. Tot er nieuwe buren komen wonen naast haar. Ze maakt kennis met de liefde, met een andere wereld en is daar reuze nieuwsgierig naar.  Voor het eerst want ze vond haar leven eerst wel prima omdat ze niet beter wist. De nieuwe wereld blijkt af en toe lastig te zijn en ze krijgt te maken met gevoelens die ze alleen maar uit boeken kent. Gevoelens waar ze ook af en toe voor wil weg rennen.

Voor de liefde is Maddy bereidt alles op te offeren. Een ontroerend debuut, soms grappig en indrukwekkend. Ik vind het een origineel liefdesverhaal en ik vind het heel erg bijzonder wat liefde kan doen met de mens. Een boek wat mij ook heel erg heeft geraakt en ik wil voor de rest niet veel ‘spoilen’. Dit bijzondere verhaal moet je gewoon zelf lezen.

Maddy haar ziekte vind ik eerst wat vreemd maar al snel veroverde het boek mijn hart en af en toe wilde ik eigenlijk ook niet verder lezen zo zielig vond ik het. De schrijfstijl is iets waar je van moet houden of niet. Ultra korte hoofdstukjes, dagboeken, lijstjes en spoilers zitten erin verwerkt. Ik vond het heel erg fijn lezen en ik vond Ollie heel erg bijzonder. Bijzonder om te zien wat liefde kan doen en om te zien dat de liefde sterker is dan haar ziekte.